Thursday, September 19, 2013

Chapter 10 Part Time Bab 10 Kerja Sambilan

nKepada sesiapa yang akan bekerja atau ingin menceburi di dalam bidang pekerjaan Industri Pembuatan Perabot.
Latihan Penuh Pekerjaan untuk Jawatan R&D Furniture(Designer/Draughtsman/Office Furniture/interior design). 

Yuran: RM 500 sahaja
Tarikh:Setiap hari Ahad bermula september 2013 (Latihan Penuh)
Jangkamasa: 16 jam
Masa Kursus: 9am-5pm
Tempat:Taman Damai Puchong Selangor
*Sila bawa laptop dan resume.
*Maximun 10 orang sahaja
  setiap sessi Latihan

1.Design Europe dan Middle East
2.3d Software 
3.Sketching,Prepare Technical Drawing for
    production and CNC Programmer
4.Bill Of Material
5.Hardware List
6.M3,Packing Method
7.Assembly Instruction
9.follow up sample for interview section
     (utk student yang mencari kerja dlm  
       industri furniture)

*Semua pembelajaran mengikut cara
  syarikat perabot export.

Chapter 11 Export Planning Bab 11 Rancangan Eksport

bertahun lamanya planning untuk buat eksport.dengan peluang yang terhindang atas pengalaman,saya memberanikan diri menelefon en.kamal untuk menyatakan hasrat untuk berhenti kerja atas sebab utk membuat eksport.kejutan dengan tindakan drastic saya membuatkan perbincangan kami di tunda sehingga perjumpaan meeting design pada 16/9/13 atas nasihat seperti bukan senang nak eksport(cabaran),pikir masak2 ,en kamal cakap dia pun ambil masa 5 tahun untuk Berjaya dlm bidang local& eksport dan saya berkata moga en.kamal boleh guide line untuk saya..nasihat diterima untuk pengalaman mendatang.
16/9/13 hari jumaat yang pernuh berkat,meeting di mulai tepat jam 3.30 pm.diteruskan dengan feedback miff 2013,alhamdullilah 2 design yang saya buat permulaan utk puncak bumi.berjaya mendapat order.customer dari Ghana kira 3 container.permulaan yang bagus atau pengenalan dimana design saya boleh dijual.dan ia menjaga nama saya serta reputasi seorg designer perabot.

gambar produk…sketch n sample.

utk next projek miff 2014.saya dikehendaki membuat design baru.saya tetapkan 5 design utk pilhan..
abis je meeting saya berbincang secara santai dengan en.kamal.dimana saya nytakan tahap kerja saya skrg dah x blh nak pergi jauh sebab dah jadi manager.jadi saya katakan sama ada buat biz atau lompat kerja lain utk income yg relevan dgn pangkat. hasrat saya adalah nak masuk miff bagi permulaan eksport dgn bantuan en kamal utk dapat tapak bagi usahawan memperkenalkan diri.utk pringkat ini saya nak menjual produk living room dulu.memandang kan kemampuan saya utk tempat yg terhad bg saiz(x pasti brp sq feet) .cadangan saya diterima.,masa tu jugak terus en kamal telefon pihak mtib menyatakan tempat miff2014.dia perkenalkan  yg saya external designer yg buat design utk puncak bumi pada sipolan mtib melalui telefeon.abis call die ajak saya n en.rahim pergi offis utk tunjuk contoh boring miff 2014  perlu disertakan biodata diri dan broser produk.dan staff die akan email pada hari isnin.

selama dlm pejalanan pikiran dan idea utk pameran berlegar dlm otak aku.mcm2 idea n soalan dtg.sapa yg perlu jadi marketing,briefing mkt eksport wani,produk.ini ada permulaan utk berjaya
so misi diteruskan akan dtg.

1.11 am

Friday, September 14, 2012

Chapter 9 Dare to Fail Bab 9 Berani Gagal

Gagal atas sebab pengurusan dan tiada pembuat perabot

Tuesday, October 26, 2010

Tuesday, September 28, 2010

Furniture History

Furniture is the mass noun for the movable objects ('mobile' in Latin languages) intended to support various human activities such as seating and sleeping in beds, to hold objects at a convenient height for work using horizontal surfaces above the ground, or to store things. Storage furniture such as a nightstand often makes use of doors, drawers, shelves and locks to contain, organize or secure smaller objects such as clothes, tools, books, and household goods. (See List of furniture types.)

Furniture can be a product of design and is considered a form of decorative art. In addition to furniture's functional role, it can serve a symbolic or religious purpose. Domestic furniture works to create, in conjunction with furnishings such as clocks and lighting, comfortable and convenient interior spaces. Furniture can be made from many materials, including metal, plastic, and wood. Furniture can be made using a variety of woodworking joints which often reflect the local culture.

Furniture in fashion has been a part of the human experience since the development of non-nomadic cultures. Evidence of furniture survives from the Neolithic Period and later in antiquitypaintings, such as the wall Murals discovered at Pompeii; sculpture, and examples have been excavated in Egypt and found in tombs in Ghiordes, in modern day Turkey. in the form of

[edit] Neolithic Period

Skara Brae house OrkneyScotland evidence of home furnishings i.e. a dresser containing shelves.

A range of unique stone furniture has been excavated in Skara Brae a Neolithic village, located in Orkney, Scotland. The site dates from 3100–2500BC and due to a shortage of wood in Orkney, the people of Skara Brae were forced to build with stone, a readily available material that could be worked easily and turned into items for use within the household. Each house shows a high degree of sophistication and was equipped with an extensive assortment of stone furniture, ranging from cupboards, dressers and beds to shelves, stone seats, and limpet tanks. The stone dressers were regarded as the most important as it symbolically faces the entrance in each house and is therefore the first item seen when entering, perhaps displaying symbolic objects, including decorative artwork such as several Neolithic Carved Stone Balls also found at the site.

[edit] The Classical World

Early furniture has been excavated from the 8th-century B.C. Phrygian tumulus, the Midas Mound, in Gordion, Turkey. Pieces found here include tables and inlaid serving stands. There are also surviving works from the 9th-8th-century B.C. Assyrian palace of Nimrud. The earliest surviving carpet, the Pazyryk Carpet was discovered in a frozen tomb in Siberia and has been dated between the 6th and 3rd century B.C. Recovered Ancient Egyptian furniture includes 3rd millennium B.C. beds discovered at Tarkhan as place for the deceased, a c.2550 B.C. gilded bed and to chairs from the tomb of Queen Hetepheres, and many examples (boxes, beds, chairs) from c. 1550 to 1200 B.C. from Thebes. Ancient Greek furniture design beginning in the 2nd millennium B.C., including beds and the klismos chair, is preserved not only by extant works, but by images on Greek vases. The 1738 and 1748 excavations of Herculaneum and Pompeii introduced Roman furniture, preserved in the ashes of the 79 A.D. eruption of Vesuvius, to the eighteenth century.

[edit] Early Modern Europe

Florentine cassone from the 15th century

The furniture of the Middle Ages was usually heavy, oak, and ornamented with carved designs. Along with the other arts, the Italian Renaissance of the fourteenth and fifteenth century marked a rebirth in design, often inspired by the Greco-Roman tradition. A similar explosion of design, and renaissance of culture in general, occurred in Northern Europe, starting in the fifteenth century. The seventeenth century, in both Southern and Northern Europe, was characterized by opulent, often gilded Baroque designs that frequently incorporated a profusion of vegetal and scrolling ornament. Starting in the eighteenth century, furniture designs began to develop more rapidly. Although there were some styles that belonged primarily to one nation, such as Palladianism in Great Britain, others, such as the Rococo and Neoclassicism were perpetuated throughout Western Europe.

There is in Italy a geographical area named Brianza . Its economy included and includes production of furniture, furnishing from 1748. The most important towns for this economy are in zones near Cantù with Arosio, Cabiate, Inverigo, Mariano Comense and Lissone with Barlassina, Bovisio Masciago, Briosco, Cesano Maderno, Desio, Giussano, Lentate sul Seveso, Limbiate, Macherio, Seregno, Seveso, Verano Brianza; to remember also zone near Renate.[citation needed]

[edit] 19th Century

The nineteenth century is usually defined by concurrent revival styles, including Gothic, Neoclassicism, Rococo, and the EastHaven Movement. The design reforms of the late century introduced the Aesthetic movement and the Arts and Crafts movement. Art Nouveau was influenced by both of these movements.

[edit] Early North American

This design was in many ways rooted in necessity and emphasizes both form and materials. Early American chairs and tables are often constructed with turned spindles and chair backs often constructed with steaming to bend the wood. Wood choices tend to be deciduous hardwoods with a particular emphasis on the wood of edible or fruit bearing trees such as Cherry or Walnut.

[edit] Modernism

Red and Blue ChairGerrit Rietveld (1917), designed by

The first three-quarters of the twentieth century are often seen as the march towards Modernism. Art Deco, De Stijl, Bauhaus, Wiener Werkstätte, and Vienna Secession designers all worked to some degree within the Modernist idiom. Born from the Bauhaus and Art Deco/Streamline styles came the post WWII "Mid-Century Modern" style using materials developed during the war including lamenated plywood, plastics and fiberglass. Prime examples include furniture designed by George Nelson Associates, Charles and Ray Eames, Paul McCobb, Florence Knoll, Harry Bertoia, Eero Saarinen, Harvey Probber, Vladamir Kagan, Finn Juhl, Arne Jacobsen, and others. Postmodern design, intersecting the Pop art movement, gained steam in the 1960s and 70s, promoted in the 80s by groups such as the Italy-based Memphis movement. Transitional furniture is intended to fill a place between Traditional and Modern tastes.

Stainless Steel Table with FSC Teca Wood - Brazil Ecodesign

[edit] Ecodesign

With the great efforts from people, governments and companys in order to manufacture products with more sustainability, there is a new line of furniture design that is based on environmental friendly design, that is called Ecodesign and its use is increasing year after year.

[edit] Contemporary

One unique outgrowth of post-modern furniture design is Live edge, heralding a return to natural shapes and textures within the home.[1]

[edit] Asian history

Sendai-dansu for kimono, zelkova wood, note the elaborate ironwork, handles on side for transportation, and lockable compartment

Asian furniture has a quite distinct history. The traditions out of India, China, Pakistan, Indonesia (Bali and Java) and Japan are some of the best known, but places such as Korea, Mongolia, and the countries of South East Asia have unique facets of their own.

The use of uncarved wood and bamboo and the use of heavy lacquers are well known Chinese styles. It is worth noting that China has an incredibly rich and diverse history, and architecture, religion, furniture and culture in general can vary incredibly from one dynasty to the next.

Traditional Japanese furniture is well known for its minimalist style, extensive use of wood, high-quality craftsmanship and reliance on wood grain instead of painting or thick lacquer. Japanese chests are known as Tansu, known for elaborate decorative iron work, and are some of the most sought-after of Japanese antiques. The antiques available generally date back to the Tokugawa era and Meiji era.

[edit] Types of furniture








Chosdesign Blog : Terima kasih. Terlebih dahulu ribuan terima kasih saya ucapkan kerana kesudian Encik Nik untuk diwawancara. Bagaimanakah Encik Nik mula melibatkan diri dalam bidang pembuatan perabot?

Encik Nik: sama2..sebenarnya sebelum saya melibatkan diri dalam bidang pembuatan perabot saya hanya membekal kayu bersaiz sahaja kepada penduduk setempat,dan dari hari kehari kerana permintaan orang setempat untuk saya membekalkan frem pintu dan jendela maka bermula dari situ saya mulai membuka sebuah bengkel perabot yang mana hanya membuat frame pintu dan jendela.dan bermula dari situ lah pada tahun 1995 secara rasminya syarikat saya di tukar dari enterprise ke sendirian berhad.

Chosdesign Blog : Bagaimanakah timbulnya minat Encik Nik untuk melibatkan diri dalam bidang ini?

Encik Nik :.sebenarnya ini bukan soal minat..ini adalah soal peluang..memandangkan pada waktu itu saya melihat peluang untuk menjalankan perniagaan pembuatan perabot ini sangat besar.

Chosdesign Blog : adakah Encik Nik sendiri yang membuka perniagaan ini?

Encik Nik: ya

Chosdesign Blog: Apakah masalah yang Encik Nik hadapi ketika memulakan perniagaan ini dahulu?

Encik Nik:masalah yang saya hadapi dari dahulu sampai sekarang ialah masalah harga bahan mentah..sebagai contoh kayu..walaupun Negara kita merupakan salah satu Negara pengeksport kayu terbesar tapi harga bahan mentah kayu di pasaran tempatan masih pada tahap yang menakutkan berbanding dengan harga kayu di Indonesia.. jadi bagaimana syarikat tempatan hendak bersaing harga di pasaran dengan perabot kayu import dari china misalnya.dari segi kos buruh negara kita juga lebih tinggi berbanding Vietnam dan china ataupun indonesia

Chosdesign Blog : Saya yakin bahawa banyak orang yang kagum akan kejayaan Encik Nik . apakah rancangan-rancangan Encik Nik pada masa yang akan datang?

Encik Nik:insyallah..jika masih punya kesempatan dalam bidang ini..saya berhasrat untuk menjalankan proses pembuatan perabot ini secara fully automatic machine dan memenuhi kapasiti untuk mengeksport perabot buatan Malaysia di pasaran antarabangsa.

Chosdesign Blog
: Adakah Encik Nik yakin bahawa rancangan ini akan berjaya dan mendapat sambutan daripada masyarakat di luar negeri?

Encik Nik: ya, sudah semestinya, produk-produk dari negara kita mempunyai banyak faktor2 yang relivan untuk mendapat sambutan daripada masyarakat di luar negeri.

Chosdesign Blog : Selain mengeksport perbot ke luar negeri, apakah rancangan lain yang mungkin dijalankan?

Encik Nik: kami mempunyai beberapa perancangan yang lain lagi..tapi itu perangcangan dalam jangka masa panjang.

Chosdesign Blog : saya mendapati bahawa Encik Nik mengutamakan perabot yang berbentuk Simple dan Classic.

Encik Nik: sebenarnya pada masa ini kami hanya membuat perabot secara OEM sahaja..yang mana pelanggang kami yang menentukan spesifikasi dan design..dan kilang kami akan berusaha bagaimana produk itu dikelaurkan mengikut spesifikasi dan design pelanggan.

Chosdesign Blog : Akhir sekali, apakah pesanan Encik Nik kepada pelawat Chosdesign Blog ini?

Encik Nik:untuk Berjaya kita bukan sahaja perlu ada pengetahuan tapi kita juga perlu punyai peluang dan jangan sia-siakan peluang yang ada..

Chosdesign Blog : Nampaknya setakat ini saja wawancara kita kali ini. Terima kasih sekali lagi kerana Encik Nik sudi meluangkan masa untuk diwawancara.

Encik Nik: Sama-sama. maasalamah

Sunday, September 26, 2010

Bab 5 Kesuntukan Masa

Aku didatangi seorang accountant bernama encik azlan di pameran miff2010 berminat untuk menempah perabot rumah untuk rumah yang baru di bina di karak pahang.kemudian dia memilih beberapa perabot yang terdapat dalam katalog,setelah membuat pilihan rundingan harga bermula,pada harga pertama dia tidak berminat sebab mahal,harga kedua pun tidak sesuai,yang utama die mahu murah,macam tu nanti aku costing semula,aku berjumpa dengan sampel maker yang kini mula membuka bengkel sendiri zulfan seorang indon,aku bagi die costing pun mahal die punye costing,aku punye visi "harga murah kuantiti banyak"nampak gayanya aku punye pemasaran pertama gagal,encik azlan reject sebab bujet lari dia nak harga dalam 15k,harga zulfan pun dah 25k berapa aku nak makeup ..giler,aku tgk pun bukan mahal perabot yang die nak bukan banyak pun yang die nak 4 bedroom set dengan almari6 pintu dan living room bahan murah,die kate kalau ader rezeki kite berniaga semula,bermula dari situ aku pun nekad nak bukak bengkel sendiri tapi aku xde modal besar,orang bekerja dan tempat.melepas aku satu projek yang besar pada peringkat permulaan.rezeki ada dimana2,doa dan usaha tanga kejayaan,belajar daripada kesilapan.banyak kene belajar nie.pelan2 kayuh.jangan gopoh.
Syukur allhamdulilah peluang datang semula pelanggan yang datang dari pameran perabot miff2010,pelanggan pertama Puan Khadijah berminat dan buat perabot rumah,dia ajak berbincang di rumah die kawasan taman melawati,sampai aku kat sana aku pun tunjuk katalog perabot aku,rupa-rupanya bukan nak perabot rumah tapi nak perabot build-in,adus paling leceh perabot jenis nie kene ukur cantik2 pun x cantik gak saiz..dinding tipu.aku pun terima je la,baik ade daripada xde.die nak display cabinet+shoes Rack,display cabinet,sliding door,abis berbincang dalam minggu depan bincang balik soal harga dan design,minggu depan aku datang die tengok design dengan harga terus ok,biler boleh start,terkejut aku dan die bagi deposit,kali ni aku nak buat sendiri,xpayah sub mahal,kalau aku sub,pasti xdapat keje nie,lagipun die nie golongan usahawan jugak setiap kali aku datang ade je nasihat untuk aku,aku terima sebab bayak kene belajar.terima kasih.aku bagi tempoh 4 minggu dalam tempoh nie aku kene setup bengkel aku,orang kerja dan tempat nak sewa,4 minggu je atau xde pilihan lain nak xnak sub.ape2 pun try dulu setup bengkel sampai jadi.apa yang penting seiring dan sejalan.

display cabinet+shoes Rack,